Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010
Κυριακή 25 Ιουλίου 2010
Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής (εγκαίνια)
Κυριακή 18 Ιουλίου 2010
Ξεκινά η 15η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής!!
Την 15η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής διοργανώνει αυτόν το μήνα ο δήμος Μανταμάδου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Πολύκεντρο Μανταμάδου το Σάββατο 24 Ιουλίου, στις 9:15 το βράδυ, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει πάνω από ένα μήνα, έως τις 31 Αυγούστου.
Πρόκειται για ένα γεγονός που κάθε χρόνο συγκεντρώνει καλλιτέχνες της αγγειοπλαστικής, τόσο από τη Λέσβο, όσο και από άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τα απέναντι παράλια και συμβάλλει στην προβολή όχι μόνο των προϊόντων, αλλά και της ιστορίας της τέχνης της κεραμικής και της αγγειοπλαστικής.
Με τη συμπαράσταση και συμμετοχή του Συλλόγου Κεραμιστών - Αγγειοπλαστών Λέσβου «Το έοργον», η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει περίπου 50 συνολικά συμμετοχές από τη Χίο, τη Σάμο, τη Σκύρο, την Κω, την Αθήνα, την Τουρκία κ.α. Ιδιαιτερότητα θα αποτελέσει η παρουσία 14 κεραμιστών από την Κύπρο, αλλά και ενός κατασκευαστή πιθαριών από την Κρήτη, ο οποίος στο πλαίσιο της Έκθεσης θα πραγματοποιήσει επίδειξη της δουλειάς του.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης το βράδυ του Σαββάτου 24 του μήνα θα ξεκινήσουν με ομιλίες, ενώ θα ακολουθήσει εμφάνιση χορευτικού σχήματος από την Εύβοια και η βραδιά θα κλείσει με κέρασμα των παρευρισκομένων.
«Καλούμε όλους τους κατοίκους της Λέσβου και τους επισκέπτες να επισκεφτούν το Μανταμάδο και τη 15η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής, όχι μόνο στα εγκαίνια, αλλά και όλο το υπόλοιπο διάστημα, μέχρι τέλη Αυγούστου», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου.
(Γράφει η Βαγγελιώ Χρηστίδου στην εφημερίδα Εμπρός)
Σάββατο 3 Ιουλίου 2010
Αργύρης Εφταλιώτης
Αργύρης Εφταλιώτης
Είναι το φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη. Το όνομά προέρχεται από το παραθαλάσσιο χωριό του νησιού του, Εφταλού ή Ευθαλού (ευ+ θάλλω, που σημαίνει "πρασινίζω καλά"). Γεννήθηκε το 1849 στη Μήθυμνα της Λέσβου, όπου και έμαθε τα πρώτα του γράμματα από τον σχολάρχη πατέρα του, ο οποίος διατηρούσε ιδιωτικό σχολείο εκεί.
Η πρώτη εμφάνιση του Εφταλιώτη στα ελληνικά γράμματα σημειώνεται με την συμμετοχή του το 1889 στο Φιλαδέλφειο Διαγωνισμό, όπου βραβεύεται για την ποιητική συλλογή "Τραγούδια του ξενιτεμένου". Το έργο του διακρίνεται σε ποιητικό, πεζογραφικό και μεταφραστικό (Νησιώτικες ιστορίες, Μαζώχτρα, Μανώλης ο Ντελμπεντέρης, Βύρων, Αλκαίος, Σαπφώ, Οδύσσεια κτλ.).
Πέθανε το 1924 στο Αιξ λα Πεν της Νότιας Γαλλίας, όπου είχε εγκατασταθεί αναζητώντας κατάλληλο κλίμα για την κλονισμένη υγεία του. Από τις επιστολές του διαπιστώνουμε ότι διατήρησε ως το τέλος της ζωής του την έντονη ανάμνηση "της χαριτωμένης εξοχής της πατρίδας του". Ο τάφος του βρίσκεται στην Εφταλού, κάτω από μια άγρια ελιά.
Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Η καινούργια μου στάμνα
Το πήλινο αυτό ιδιόμορφο όργανο, μια παραλλαγή του αφρικάνικου ούντου, γνωρίζει παγκόσμια απήχηση λόγω του ιδιαίτερου ήχου του - το βαθύ μπάσο, που παράγεται με το κλείσιμο της τρύπας από την παλάμη, και το ξερό κρότο των δαχτύλων που παίζουν πάνω στο σώμα του οργάνου.
Η Κλειώ Ξηρού φτιάχνει στάμνες από κόκκινο πηλό Χαλκίδας. Ψήνονται στους 1000 βαθμούς Κελσίου και γυαλώνονται εσωτερικά. Αυτό επιτρέπει στον μουσικό να αλλάξει την τονικότητα της στάμνας, γεμίζοντας την μερικώς με νερό.
Τα οργανικά πήλινα σώματα βάφονται στο χέρι με φυσικές χρωστικές ουσίες.
Σχεδιασμένα αρχικά από τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον μουσικό Αμίν Αλαγκαμπού, τα τουμπελέκια και οι στάμνες της Κλειούς, παραμένουν τα κορυφαία πήλινα κρουστά που παράγονται στην Ελλάδα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)