Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Soap nuts από τα Ινδικά Ιμαλάια...


Είναι καρποί πλυσίματος και τους χρησιμοποιώ εδώ και πολύ καιρό. Έχω μείνει έκπληκτη από το αποτέλεσμα που προσφέρουν (τα ρούχα καθαρίζουν και γίνονται πολύ απαλά), χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω μαλακτικό. Περιέχουν φυσικές σαπωνίνες, τασιενεργές ουσίες που διαλύουν τα λίπη όταν διαλυθούν σε ζεστό νερό. Χρησιμοποιώ 5 έως 8 καρπούς (τους οποίους βάζω μέσα σε υφασμάτινο σακουλάκι), μέσα στο πλυντήριο ρούχων, σε προγράμματα από 30 έως 90 βαθμών Κελσίου.

Εκτός από το καλό αποτέλεσμα που προσφέρουν, οι καρποί πλυσίματος δε μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, διότι η βιοδιάσπαση των κελύφων είναι απόλυτη. Μετά τη χρήση μπορούμε να πετάξουμε τα κελυφη στον κάδο του κόμποστ ή μαζί με τα οργανικά μας απορρίμματα.

Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε τους καρπούς είναι να δημιουργήσουμε υγρό απορρυπαντικό γενικής χρήσης με 100 γραμμάρια καρπών τους οποίους - καρπούς - βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε 3 λίτρα νερό. Μπορούμε επίσης να τους αλέσουμε στο μπλέντερ και να δημιουργήσουμε ένα συμπυκνωμένο υγρό απορρυπαντικό. Άλλες χρήσεις αναφέρονται ως ξέπλυμα σαλατικών λόγω των παρασιτοκτόνων τους ιδιοτήτων.

Οι καρποί συλλέγονται από τα Ινδικά Ιμαλάια. Ανήκουν στο γένος Sapindeae
με πολλά είδη που ευδοκιμούν σε τροπικές περιοχές στην Ασία, την Αμερική και την Αφρική. Αν και όλα τα είδη του Sapindeae περιέχουν σαπωνίνες, το είδος που φύεται στα Ιμαλάια είναι ονομαστό για τους καρπούς υψηλής ποιότητας που παράγει. Οι καρποί της ποιότητας αυτής ξεχωρίζουν από το βαθύ μελί χρώμα, τη φρουτένια μυρωδιά και την λεία υφή τους.