Εδώ φαίνονται όλα τακτοποιημένα, ωστόσο, οι αφίσες και τα φανταχτερά χρώματα που υπάρχουν παντού εξακολουθούν να χτυπάνε άσχημα στο μάτι...
Τα επισκέφτηκα πρώτη φορά χθες, καθώς πήγαινα στη Μυτιλήνη να συναντήσω τον οργανοποιό Αντώνη Μυλωνά για το σάζι. Η φωτογραφία που ανέβασα δεν είναι δική μου και δε νομίζω ότι έχασα πολλά που δεν έβγαλα φωτογραφίες γιατί ο χώρος εκεί δε λέει πολλά πράγματα. Αφίσες με τοπία της Ελλάδας, λογής λογής μπιχλιμπίδια και φανταχτερά χρώματα υπάρχουν παντού στο χώρο υποδοχής επισκεπτών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον δυνατό ήχο της τηλεόρασης (ο ήχος ακουγόταν μέχρι έξω), δεν αφήνουν τον επισκέπτη ή τον λουόμενο να χαλαρώσει ούτε για μια στιγμή. Και είναι κρίμα... γιατί από άποψη χημικής ανάλυσης (αλλά και ιστορικής όπως θα δούμε παρακάτω), τα στοιχεία της συγκεκριμένης θερμοπηγής είναι πολύ πλούσια σε σχέση με άλλων θερμοπηγών και ενδείκνυνται για πολλές παθήσεις.
Η ιστορία των λουτροπηγών της Θερμής χάνεται στην αχλή του χρόνου. Από την πανάρχαια εποχή πρόσφεραν αδιάλειπτα τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε ασθενείς και πάσχοντες. Στην Ελληνιστική εποχή λειτουργούσε ήδη στη Θερμή, στη θέση "χωράφα" (δίπλα ακριβώς από το σημερινό λουτροθεραπευτήριο), ιαματικό κέντρο και υπήρχε περικαλλής ναός της Θερμίας Αρτέμιδος, η λατρεία της οποίας συνδιάστηκε με την χρήση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των θερμοπηγών. Στη Ρωμαϊκή εποχή η Θερμή έφτασε στη μέγιστή της ακμή. Γίνεται ευρύτερα γνωστή μέσα και έξω από την Λέσβο και το ιαματικό κέντρο παίρνει πολιτική σημασία. Προς τιμήν της Αρτέμιδος τελείτο η γνωστή από τις επιγραφές "Θερμιακή πανάγυρις" και μέρος της λατρείας της πιθανώς να είχε μυστηριακό χαρακτήρα.
Ο Κλαύδιος Γαληνός και ο Αριστείδης Αιλιος θα μιλήσουν επαινετικά για τη θερμοπηγή της Θερμής. Η συνεχής όμως προσέλευση των πασχόντων, χιλιάδες χρόνια τώρα, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της θεραπευτικής της αξίας. Στις δυο αρχαίες δεξαμενές διακρίνει κανείς την διαχρονική ιστορία των πηγών. Ελληνιστικά μάρμαρα, ρωμαϊκές επιτύμβιες στήλες, οθωμανικές καμάρες συμπλέκονται σε μια ιστορική σύνθεση. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι στοιχεία που αφορούν στο λουτρολογικό πλούτο της χώρας μας, πηγάζουν και συνδέονται με την ιστορικοκοινωνική εξέλιξη του λουτρότοπου Θερμής. Και αυτό γιατί ξεκινώντας από τη λατρεία της "Θερμίας Αρτέμιδος" φτάνουν δια μέσου των αιώνων στις μέρες μας κτίσματα, επιγραφές και δοκίμια, διατηρώντας ζωντανό τον μύθο και την πραγματικότητα, την τέχνη, την παράδοση και τον πολιτισμό.
Θεραπευτικές ενδείξεις
Όλα τα ρευματικά νοσήματα με μετάπτωση ή τάση μετάπτωσης σε χρόνια αρθρική βλάβη, Φλεγονώδης αρθροπάθειες, εκφυλιστικές αρθροπάθειες, ρευματισμός μαλακών μορίων, έκζεμα, ψωρίαση, νεανική ακμή, ροδόχρους ακμή, βλάβες βλενογόνων, συνέπειες εγκαυμάτων, ιχθύαση, μετατραυματικές αγωγές, γυναικολογικές παθήσεις, αγγειακές παθήσεις και χρόνια βρογχίτιδα.