Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ηλιάς Βενέζης

εικ. 1

εικ. 2

Η Εφταλού είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλ. βορειοανατολικά από την κωμόπολη της Μήθυμνας. Οι ακρογιαλιές, με τους μικρούς κολπίσκους, ξεχωρίζουν για την φυσική τους ομορφιά και τα κρυστάλλινα νερά. H πυκνή βλάστηση της περιοχής, σε συνδυασμό με την απέραντη θέα προς την Μικρά Ασία, υπήρξαν ανέκαθεν πόλος έλξης πολλών πνευματικών προσωπικοτήτων.

Εδώ αποφάσισε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο διάσημος λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης, στο ερημητήριο που έχτισε απέναντι από τα παράλια της γενέθλιας γης (εικ. 1). Μέσα σε αυτό το ήρεμο Λεσβιακό τοπίο, έγραψε βιβλία για την πανάρχαια ιστορία της Μικράς Ασίας, για την συνύπαρξη των λαών πριν από τον ξεριζωμό, για τα γεγονότα των πολέμων και των διώξεων, για τη θεώρησή τους ύστερα από χρόνια...

Το σπίτι του Ηλία Βενέζη βρίσκεται λίγα μέτρα πριν από το Τούρκικο λουτροθεραπευτήριο, χτισμένο μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον (εικ. 2). Στο σπίτι αυτό, στις αρχές της δεκαετίας του '60, δούλεψε ο πατέρας μου, ο Στέλιος Βαλάσης, μαζί με άλλους 18 πελεκάνους (πελεκητές της πέτρας), για δυο χρόνια περίπου.

Αν ακολουθήσει κανείς τον παραθαλάσσιο δρόμο που υπάρχει ακριβώς εξώ από αυτό, κατευθυνόμενος βορειοανατολικά, θα οδηγηθεί στην γραφική Σκάλα Συκαμιάς, που είναι η γενέτειρα ενός άλλου μεγάλου λογοτέχνη της Λέσβου, του Στρατή Μυριβήλη, για τον οποίο θα αναφερθώ λεπτομερέστερα σε άλλη δημοσίευση μια από αυτές τις μέρες.