Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Datura inoxia

Πριν από μερικές μέρες, σε μια ηλιόλουστη περιοχή κοντά στη Μήθυμνα, είχα τη χαρά να συναντήσω αυτό το πανέμορφο φυτό της φωτογραφίας που βλέπετε. Η επιστημονική του ονομασία είναι Datura inoxia.

Κατά το Μεσαίωνα ήταν από τα πιο φημισμένα μαγικά βότανα και αναφέρεται σε δίκες μαγείας του 18ου αιώνα. Η καταγωγή του είναι μάλλον από την Αμερική. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε κατά το 16ο αιώνα και παλιά συγγράμματα αναφέρουν πως το έφεραν τσιγγάνοι οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σαν μεθυστικό ποτό και σαν μαγικό βοτάνι.

Πρόκειται για δηλητηριώδες φυτό που περιέχει τις δραστικές ουσίες υοσκυαμίνη, σκοπολαμίνη και ατροπίνη. Παραλύει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται και σήμερα στην ιατρική.

Είναι μονοετές φυτό με άνθη λευκά σωληνωτά που το μήκος τους φθάνει τα 10 εκατoστά. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο κάλυκας είναι μεγάλος και καλύπτει το μισό του σωλήνα του άνθους. Ο καρπός γίνεται αγκαθωτή κάψα, μέσα στην οποία περικλείονται οι σπόροι.

Φύεται σε ομάδες και πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι οι σπόροι του διατηρούν για πολλά χρόνια τη βλαστικότητα τους.