Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Οι Ιαματικές Θερμοπηγές της Λέσβου (Θέρμα Γέρας)


Υπόγεια ποτάμια και κοιτάσματα νερού στο υπέδαφος, που είναι εμπλουτισμένα σε μεταλλικά στοιχεία και αέρια όπως θείο και ράδιο, ζεσταίνονται, και τότε… κάποιες αρτηρίες ανεβαίνουν στην επιφάνεια της γης και αναβλύζουν απο πηγές.

Τις αποκαλούμε Ιαματικές Θερμοπηγές.

Η φύση έχει χαρίσει στη Λέσβο πολλές τέτοιες πηγές και υπάρχουν διασκορπισμένες σε όλο το νησί. Η υδρογεωλογία αναφέρει ότι αποτελούν απομεινάρια της αρχαίας ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Ο πρώτος που μίλησε για την θεραπευτική τους ιδιότητα ήταν ο
Ηρόδοτος. Καθόριζε την διάρκεια της λουτροθεραπείας σε 21 ημέρες και συνιστούσε να χρησιμοποιούνται τα θερμά νερά την άνοιξη και τα ψυχρά το καλοκαίρι. Για την σπουδαιότητα των ιαματικών θερμοπηγών της Λέσβου, μεγάλη αναφορά κάνει ο Γαληνός αλλά και ο Ιατροφιλόσοφος και Βοτανολόγος Θεόφραστος από την Ερεσό.

Μια από τις πιο περίφημες εγκαταστάσεις των ιαματικων θερμοπηγων της Λέσβου είναι τα "Θέρμα". Βρίσκονται σε παραθαλάσσια περιοχη στη Γέρα. Τα λουτρά που είναι κατασκευασμένα την εποχή της τουρκοκρατίας με ανατολίτικη αρχιτεκτονική (χαμάμ), αποτελούνται από δυο δεξαμενές (μια για τους άνδρες και μια για τις γυναίκες), οι οποίες ανανεώνονται από τέσσερεις μεγάλους κρούνους με καθαρό τρεχούμενο νερό.

Συνίσταται εναντίον της πάσης φύσεως νοσημάτων των γυναικολογικών παθήσεων, ρευματισμών, ψαμμιάσεως, αρθρίτιδας, βρογχίτιδας, εντερικών νοσημάτων και του ζαχαροδιαβήτου.