Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, Σάμος


Το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, ή αλλιώς "Αμφίστομον Όρυγμα", είναι από τα πιο καλά διατηρούμενα μνημεία της Σάμου. Το κατασκεύασε ο μηχανικός Ευπαλίνος, γιος του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα, για να φέρει στην πόλη τα άφθονα νερά της πηγής των Αγιάδων.

Το όρυγμα, με μήκος 1036 μ. και εσωτερικές διαστάσεις 1,80 x 1,80, λαξεύτηκε μέσα στο βραχώδες πέτρωμα, σε βάθος 180 μ. από την κορυφή του λόφου Καστρί. Για να συντομευτεί η διάνοιξη άρχισαν οι εργασίες συγχρόνως και στις δυο πλευρές του βουνού. Πολύπλοκοι συνδυασμοί και μαθηματικοί υπολογισμοί χρειάστηκαν για να συναντηθούν μέσα στα σπλάχνα του βουνού οι δυο υπόγειες σήραγγες.

Το Υδραγωγείο διατηρήθηκε σε χρήση για χίλια τουλάχιστον χρόνια, προτού εγκατασταθεί, στη ρωμαϊκή εποχή, με νέο που έφερε, με κτιστές κατασκευές και καμάρες πάνω από το ρέμα των Αγιάδων.

Πριν εγκαταλειφθεί εντελώς και καταχωσθει με όγκους χωμάτων, το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο στα ταραγμένα χρόνια των επιδρομών των Περσών και των Αράβων (7ος αἱ. μ. Χ.).