Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Κεραμοποιητήριον, Ικαρία


Στα βουνά της Ικαρίας, στη θάλασσα του Ανατολικού Αιγαίου, στο χωριό Καραβόσταμο, πριν από μερικές μέρες είχα τη τιμή να γνωρίσω έναν από τους καλύτερους κεραμιστές που έτυχε ως τώρα, τον Richard Smith.

Το βουνό, πίσω από το εργαστήριο "Κεραμοποιητήριον", υψώνεται στα χίλια μέτρα. Οι χειμωνιάτικες βροχές έχουν σκαλίσει βαθιά τα φαράγγια απίστευτης ομορφιάς...

Σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον διατηρούν το εργαστήριο τους ο Richard Smith και η Έλλη Τσακάλου (δυστυχώς δεν έτυχε να συναντήσω την Έλλη, που είναι εξίσου πολύ καλή κεραμίστρια). Αν και ο καθενές τους χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνική για να εκφράσει τη δουλειά του, η Έλλη με Raku, και ο Richard με Terra Sigillata, τα αντικείμενα τους τα ενώνει το ψήσιμο σε "ζωντανή φωτιά". Μαζί δημιουργούν αντικείμενα διακοσμητικά αλλά και καθημερινής χρήσης.

Έλλη Τσακάλου (raku, αριστερά)

Το Raku είναι τεχνική ψησίματος κεραμικών που το όνομά του το χρωστάει στον Ιάπωνα Raku. Τα κεραμικά που είναι ήδη μία φορά ψημένα στους 1000C, βγαίνουν στον αέρα. Δημιουργείται θερμό - σοκ και η επιφάνεια των αντικειμένων κρακελάρει (σπάει). Αμέσως τοποθετούνται σε ένα δοχείο όπου τραβάνε κάπνα και το κρακελάρισμα διαγράφεται δημιουργώντας μοναδικά σχέδια κάθε φορά.

Richard Smith
(terra Sigillata, δεξιά)

Στην ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Κεραμικής, σημαντικότερη τεχνική διακόσμησης είναι η Sigillata (ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία). Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα από διαφορετικά χρώματα πηλών, καθώς και του απόλυτου ελέγχου της ατμόσφαιρας του καμινιού. Το κεραμικό της φωτογραφίας είναι Terra Sigillata και έχει ψηθεί με τεχνική ψησίματος Raku.


Ένα παιχνίδι της φωτιάς, του αέρα και του νερού, όπου το κάθε στοιχείο της Φύσης βάζει την δική του υπογραφή στο κάθε αντικείμενο, με ξεχωριστό τρόπο...