Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Θαλής

Το αχιλλοπήγαδο, στην Αρχαία Βρίσα της Λέσβου

Ένας σοφός, καθώς περπατούσε μια βραδιά παρατηρώντας τα άστρα, έπεσε σε ένα πηγάδι. Aπορροφημένος στην αστρονομική του παρατήρηση, αγνόησε το πηγάδι, στο οποίο ούτε ο πιο αμόρφωτος άνθρωπος δεν θα ήθελε να πέσει!

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτή η μικρή ιστορία είναι αληθινή ή πλαστή, αφού ο ίδιος δεν είναι πια τριγύρω για να μας πει.

Είχε προβλέψει την έκλειψη του ήλιου το 585 π.Χ. και είχε γράψει επικούς στίχους για τα ουράνια σώματα. Ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας των οποίων τα αξιώματα χαράσσονταν στους τοίχους του ναού στους Δελφούς. Η δόξα του έφτασε ως τα ουράνια και ως τις μέρες μας, επομένως, αυτή η κωμική υπερβολή, κατά τη γνώμη μου, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Και υπάρχουν κάποιες σύγχρονες περσόνες που τολμούν και στρέφουν το κεφάλι τους προς τον ουρανό, όχι επειδή είναι πρόθυμες να μάθουν τι πραγματικά υπάρχει εκεί πάνω, αλλά επειδή με αυτό τον τρόπο τους αρέσει να αναδεικνύουν την δήθεν ανωτερότητα τους έναντι των άλλων ανθρώπων, ενώ αγνοούν τι χάσκει στα πόδια τους.

Κι αφού έχουν αυτή τη κακή συνήθεια - με αποτέλεσμα να καταβυθίζονται διαρκώς στο σκοτεινό πηγάδι της ψυχής τους - τότε το παίζουν και θιγμένες όταν δέχονται τα σκωπτικά σχόλια των άλλων.

Αντί λοιπόν να κοιτάζουν τα άστρα, ας κοιτάξουν πρωτίστως μέσα σε κάποιο από τα πολλά πηγάδια (που οι ίδιες έχουν ορύξει), μπας και συνειδητοποιήσουν ποιές πραγματικά είναι όταν το είδωλο τους δουν στο νερό. Κι αν δεν μπορούν να το δουν (ενδέχεται κι αυτό), τότε ας πέσουν μέσα να πνιγούν, μπας και ησυχάσουμε όλοι από δαύτες.