Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Κατασκευή χειροποίητου χαρτιού στη Μήθυμνα... σήμερα!!

Υλικά:
  1. Δυο πλαίσια, το ένα με σίτα και το άλλο χώρις.
  2. Πλαστική σίτα κομμένη σε κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από το πλαίσιο.
  3. Ταψί ή ορθογώνια λεκάνη που να χωρά το πλαίσιο.
  4. Μπλέντερ
  5. Βετέξ
  6. Πλαστικό κουτάλι
  7. Άχρηστο χαρτί (κατά προτίμηση παλιές φωτοτυπίες ή γραμμένα τετράδια - είναι καλύτερης ποιότητας χαρτί από την εφημερίδα).


Σχίζουμε τα χαρτιά σε μικρά κομμάτια (3 x 3 cm περίπου) και τα βάζουμε αποβραδίς σε νερό να μουλιάσουν. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ μικρή ποσότητα από τα χα
ρτάκια με λίγο νερό. Μετά προσθέτουμε νερό μέχρι απάνω και ανακατεύουμε τον αραιωμένο πολτό με ένα κουτάλι για να γίνει ομογενείς.



Ακουμπάμε στο ταψί τις δυο σίτες. Από κάτω πρέπει να είναι το πλαίσιο με τη σίτα και από πάνω το σκέτο πλαίσιο, έτσι ώστε η σίτα να βρίσκεται στη μέση, ανάμεσα στα δυο πλαίσια. Στο ταψί βάζουμε νερό όσο που να σκεπάσει τη σίτα. Ρίχνουμε τον αραιωμένο πολτό μέσα
στο πλαίσιο, απλώνοντάς τον προσεχτικά πάνω από τη σίτα. Προσέχουμε ώστε ο πολτός να μοιραστεί ομοιόμορφα, χωρίς να αφήσουμε κενά.



Σηκώνουμε τα δυο πλαίσια και αφήνουμε τον πολτό να στραγγίσει πάνω στο ταψί. Τον ακουμπάμε δίπλα, πάνω στο δίσκο. Αφαιρούμε το σκέτο πλαίσιο και σκεπάζουμε τον πολτό με την πλαστική σίτα. Στραγγίζουμε καλά με το βετέξ, αφαιρώντας όσο περισσότερο νερό γίνεται. Γυρίζουμε από την ανάποδη το πλαίσιο, ώστε η πλαστική σίτα να είναι από κάτω και στραγγίζουμε πάλι με το βετέξ.



Σηκώνουμε το πλαίσιο προσεκτικά από τη μια πλευρά και το τινάζουμε ελαφρά ώστε ο πολτός να παραμείνει πάνω στη πλαστική σίτα. Το φύλλο χαρτί είναι έτοιμο. Αν θέλουμε, μετά από λίγη ώρα το μεταφέρουμε τουμπάροντάς το για να ξαναχρησιμοποιήσουμε την πλαστική σίτα.


Μικρές παραλλαγές:



Διαφορετικές υφές χαρτιού: Μέσα στο μπλέντερ προσθέτουμε ξερά κρεμμυδόφλουδα ή τριμμένο και αποξηραμένο κόκκινο λάχανο ή καπνό.



Μπορούμε πάνω στη σίτα να βάλουμε καλά αποξηραμένα φύλλα ή κομμάτια από άχυρο και να ρίξουμε τον πολτό από πάνω. Έτσι στο χαρτί θα ενταχτούν και θα κολλήσουν τα φύλλα ή το άχυρο.



Όταν ο πολτός είναι πάνω στη σίτα και πριν ξεκινήσουμε το στράγγισμα, μπορούμε να προσθέσουμε διακοσμητικά φύλλα, λεπτές κορδέλες, μοτίβα κομμένα από χαρτί περιτυλίγματος ή από χαρτοπετσέτες. Σκεπάζουμε την πλαστική σίτα και συνεχίζουμε κανονικά τη διαδικασία του στραγγίσματος.



Καλή επιτυχία!!