Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πολυσπόρι...

Ρεβύθια Λισβορίου

Λαθούρι Σαντορίνης

Φασόλια Λήμνου

Φακές Εγκλουβής


Στην αρχαία Αθήνα, κάθε χρόνο αυτή την εποχή που έσπερναν τη γη, γιόρταζαν τα Πυανοφόρια. Ήταν μια γιορτή αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα και τη θεά Αθηνά, προστάτες της γονιμότητας της γης. Μαγείρευαν οι νοικοκυρές ένα έδεσμα από σπόρους σιτηρών και άλλων καρπών και το πρόσφεραν παιδιά έξω από το ναό του Απόλλωνα, στεφανωμένα με κλαδιά ελιάς και δάφνης. Ύστερα γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν. Οι οικοδέσποινες έπαιρναν ένα μικρό κλαδί από τα μαλλιά τους και το κρεμούσαν στη πόρτα...

Αυτό το έθιμο έφτασε στις μέρες μας μέσα από τα χρόνια. Κάθε χρόνο, αυτές τις μέρες στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν πρωί - πρωί αυτό το έδεσμα και το προσφέρουν σε συγγενείς και φίλους. Μόνο που τώρα η γιορτή δε γίνεται προς τιμήν του Απόλλωνος και της Αθηνάς, τα παιδιά δε φοράνε πια στεφάνι, ούτε και οι οικοδέσποινες κρεμάνε κλαδιά ελιάς ή δάφνης στις πόρτες των σπιτιών. Ανοίγουν όμως τη βρύση, χύνουν με τη κουτάλα λίγα πολυσπόρια και κάνουν τη δική τους παράκληση... " Όπως τρέχει το νερό, έτσι να τρέξει φέτος η σοδιά μας".


Έθιμο από την αρχαιότητα, που έχει πολλά να μας διδάξει, δεν είναι κρίμα να μην το συνεχίσουμε;

Θυμάρι, κόκκινο κρασί, μαύρο πιπέρι και παραδοσιακό ταχίνι.


Εκτέλεση

Χρειαζόμαστε τρία φλιτζάνια όσπρια, φασόλια, λαθούρι, ρεβίθια και φακές. Τα ρεβίθια και το λαθούρι μουσκεμένα αποβραδίς, ενώ τα φασόλια και οι φακές μια ώρα πριν τα μαγειρέψουμε. Για την σάλτσα χρειαζόμαστε 2 σκελίδες σκόρδο, 10 κουταλιές της σούπας ταχίνι, λίγο κόκκινο κρασί, αλάτι, θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Στραγγίζουμε τα όσπρια και βάζουμε χωριστά σε μια κατσαρόλα με νερό τα ρεβύθια και το λαθούρι να πάρουν βράση. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια και τις φακές. Μετά από πέντε λεπτά, αφού βράσουν, τα στραγγίζουμε. Βάζουμε φρέσκο νερό και προσθέτουμε ένα κρεμμύδι (προαιρετικά), κομμένο σε μικρούς σε κύβους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το ταχίνι, το κρασί και το αλάτι και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια σάλτσα με υφή κρέμας. Σε μια γαβάθα βάζουμε τα όσπρια, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να μείνει για μια ώρα και προτού σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.