Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Το χαμάμ του Κλαπάδου...

Εικ. 1

Εικ. 2

Εικ. 3

Εικ. 4

Εικ. 5

Σε όλη την έκταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατά καιρούς κατασκευάστηκαν περίφημα αρχιτεκτονικά έργα. Από τα πρώτα έργα που οι Οθωμανοί κατασκεύαζαν όταν κατακτούσαν μια πόλη ήταν τα χαμάμ. Ήταν κτήρια απόλυτα συνδεδεμένα με την καθημερινή ζωή της πόλης, τα οποία μπορούσαν να επισκεφτούν άντρες και γυναίκες από κάθε κοινωνική τάξη, καταγωγή και θρησκεία.

Η οργάνωση του χώρου των χαμάμ διακρίνεται σε δυο βασικά μέρη: το αποδυτήριο (εικ. 1) και το θερμό διαμέρισμα. Αυτά συμπληρώνονταν από βοηθητικούς χώρους για τις επιμέρους διαδικασίες φροντίδας του σώματος (εικ. 3). Χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία των χαμάμ αποτελούν οι θόλοι της οροφής τους που διατηρούσαν τη θερμοκρασία του χώρου σταθερή και διακοσμούνταν από φεγγίτες διαφόρων σχημάτων για τον φωτισμό του χώρου (εικ. 2).

Στο εγκαταλειμμένο χωριό του Κλαπάδου βρίσκεται ένα οθωμανικό χαμάμ σε ερειπιώδη κατάσταση. Πρόκειται για ένα μικρό χαμάμ του οποίου ο θόλος είναι διάτρητος με πολυάριθμους φεγγίτες, ενώ διακοσμητικά μοτίβα διακοσμούν τις κόχες του εσωτερικού (εικ. 5). Οι τοίχοι διατηρούν ακόμη το πράσινο χρώμα από τη μπογιά και υπάρχουν ακόμη οι κεραμικές σωλήνες (εικ. 4) που μετέφεραν το νερό στο θερμό διαμέρισμα.

Δεν είναι γνωστό πότε κατασκευάστηκε το χαμάμ του Κλαπάδου, ούτε και πόσο θα παραμείνει ακόμη όρθιο... αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτό πια. Σήμερα στο εγκαταλειμμένο χωριό κυκλοφορούν ζώα (πρόβατα και κατσίκες) - μέσα και έξω από το χαμάμ - χωρίς καμία επιτήρηση από τους κτηνοτρόφους που τα έχουν, αφού η δασική υπηρεσία (που είναι υπεύθυνη για την περιοχή) τους έχει αφήσει να κάνουν ότι θέλουν...