Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Οι Ιαματικές Θερμοπηγές της Σαμοθράκης (Θέρμα)

Το δημοτικό υδροθεραπευτήριο στα Θέρμα

Η φύση, εκτός από σπάνια τοπία και φυσικές ομορφιές, χάρισε στη Σαμοθράκη και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Στο βόρειο μέρος του νησιού, στο χωριό Θέρμα, βρίσκονται οι θειούχες ιαματικές θερμοπηγές όπου λειτουργεί και το δημοτικό υδροθεραπευτήριο.

Οι ιαματικές θερμοπηγές αποτελούν μέρος του τοπικού πλούτου του νησιού, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα για την μεγάλη θεραπευτική τους αξία. Τα νερά των συγκεκριμένων πηγών διαφέρουν από τα συνηθισμένα, λόγω της παρουσίας σπάνιων δραστικών συστατικών που οφείλονται κυρίως σε ηφαιστιακές δραστηριότητες, χάρη στις οποίες έχει αναπτυχθεί ένας κλάδος θεραπευτικής αγωγής, η ιαματική υδροθεραπεία.

Ο επισκέπτης συναντά το υδροθεραπευτήριο με ατομικούς ή ομαδικούς λουτήρες. Η εξέταση από τον γιατρό είναι υποχρεωτική για όσους επισκέφτονται τα λουτρά της Σαμοθράκης για πρώτη φορά... κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί σε κανένα άλλο υδροθεραπευτήριο της Ελλάδας που έχω επισκεφτεί μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει αυτό.

Η σύνθεση του νερού των πηγών

Μετά από χημική ανάλυση από το Κρατικό Χημείο του Κράτους, η χημική ανάλυση του νερού των ιαματικών πηγών της Σαμοθράκης είναι: Κάλιο, Νάτριο, Αμμώνιο, Ασβέστιο, Ράδιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Μαγγάνιο, Αργίλιο, Χλώριο, Βρώμιο, Ιώδιο, Θεϊκό, Υδροθεϊκό ιόν, Υδροφωσφορικό ιόν και Υδροανθρακικό ιόν.

Θεραπευτικές ενδείξεις

Πιστεύεται ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες των Ιαματικών πηγών της Σαμοθράκης είναι για δερματοπάθειες, εκζέματα χρόνια, ρευματοπάθειες, αρθριτοπάθειες παντός βαθμού, παθήσεις ήπατος, χολής και χολολιθιάσεις.