Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οι Ιαματικές θερμοπηγές του Πολιχνίτου

Στο δρόμο για τον Πολιχνίτο...

Το δημοτικό χαμάμ

Πολλές είναι οι πηγές, όμως μόνο οι τρείς είναι εκμεταλλεύσιμες... οι δυο από αυτές ανήκουν στο δήμο Πολιχνίτου.

Η θερμοκρασία των πηγών κυμαίνεται μεταξύ 62 και 86 βαθμούς...

Και είναι οι πιο θερμές πηγές της Ευρώπης...

Ένα δάσος από βρούλα...

Ο Πολιχνίτος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λέσβου, μοιρασμένος ανάμεσα σε ελαιώνες, πευκοδάση, πηγές με καθάρια νερά και υπέροχες παραλίες.

Το όνομά του το πήρε από την ένωση των λέξεων "πολλά ίχνη", γιατί κατά την προφορική παράδοση υπήρχαν κάποτε σκόρπια μικρά χωριουδάκια (πολίχνες), κυρίως παραλιακά, τα οποία μετοίκησαν στην σημερινή τοποθεσία. Η τοποθεσία αυτή περιβάλλεται από υψώματα και είναι αόρατη, τόσο από τον κόλπο της Καλλονής, όσο και από το Αιγαίο Πέλαγος.


Οι θερμοπηγές εμφανίζονται περίπου 1 Kμ νοτιοανατολικά του Πολιχνίτου μέσα σε ηφαιστειακά πετρώματα, που ανήκουν στα νεότερα πετρώματα της Λέσβου. Τα πετρώματα αυτά μέσα στα οποία αναβλύζουν οι θερμοπηγές εμφανίζονται με χρώμα κιτρινωπό και κόκκινο, που οφείλεται στη καθίζηση οξειδίων του σιδήρου, όπως αιματίτης και λειμωνίτης.

Όλες οι πηγές του Πολιχνίτου είναι χλωριονατριούχες και πιστεύεται ότι οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι για χρόνιες ρευματισμούς, αρθρίτιδες, ισχιαλγίες, νευραλγίες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις.