Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Οι Ιαματικές Θερμοπηγές της Λήμνου (Θέρμα)

Εικ. 1

Εικ. 2

Εικ. 3

Τα Θέρμα βρίσκονται κοντά στη Μύρινα, σε υψόμετρο 100 μ. μεταξύ τριών λόφων. Εκτός από μια τοποθεσία όμορφη, καταπράσινη και γοητευτική με αναβλύζοντα θερμά νερά (εικ. 3), είναι ένας τόπος που φέρει μια ολόκληρη ιστορία από τα αρχαία χρόνια. Αρχαιολογικά ευρύματα, όπως είναι οι παλιές δεξαμενές, καθώς και ευρήματα κτηρίων, αποδεικνύουν τη χρήση των ιαματικών πηγών στα Θέρμα από τη Ρωμαϊκή περίοδο.


Κατά την τουρκοκρατία στο κτήριο στεγαζόταν χαμάμ. Το έτος 1770 ο Τζεζαερλής Χασάν Πασάς έχτισε το κεντρικό κτήριο και κατασκεύασε λουτήρες για κοινή χρήση και για την υγεία των κατοίκων.

Η ιστορία των Θέρμων φτάνει μέχρι την ομηρική εποχή, ενώ σύμφωνα με τον μύθο στα Θέρμα οδηγήθηκε ο Ήφαιστος από τους κατοίκους της Λήμνου, τους Σίντες, για να γιατρέψει τα χτυπήματά του μετά την πτώση του από τον Όλυμπο.

Λουτροθεραπεία

Είναι η εμβάπτιση σε λουτήρες με νερό από τις ιαματικές πηγές. Τα λουτρά ασκούν βιολογικές επιδράσεις μέσω των διαφόρων χαρακτηριστικών των ιαματικών νερών. Στα Θέρμα υπάρχουν έξι ατομικοί λουτήρες και μια υπαίθρια καναδέζικη μπανιέρα (εικ. 1). Όλοι οι λουτήρες είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονο υδρομασάζ, ενώ στη μεγάλη μπανιέρα πραγματοποιούνται ειδικά προγράμματα με υδροπιέσεις για έξι διαφορετικές θεραπείες αποκατάστασης. Στα ιαματικά λουτρά μπορούν να προστεθούν αιθέρια έλαια και άλατα.


Ποσιθεραπεία

Το νερό που αναβλύζει από τις ιαματικές θερμοπηγές στα Θέρμα είναι πόσιμο. Η συχνή πόση ιαματικού νερού για χρονικά διαστήματα 3-4 εβδομάδων επιδρά ευεργετικά σε νοσήματα χοληφόρων οδών
, δυσκινησία χοληδόχου κύστεως, χολολιθίαση, κτλ. (εικ. 2)


Πηλοθεραπεία


Βασίζεται στη χρήση "ώριμου" πηλού. Η εφαρμογή του πηλού μπορεί να γίνει με εμβάπτιση ή επάλειψη. Ο πηλός ασκεί διπλή δράση: τοπική στην επιφάνεια του δέρματος ενώ διοχετεύει στον οργανισμό ουσίες και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο ιαματικό πηλό. Στα Θέρμα γίνεται θεραπεία με τον γνωστό από την αρχαιότητα πηλό "Λημνία Γη" - "Terra Lemnia" (Αγιόχωμα).