Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Καπνώδης Χαλαζίας (Σαμοθράκη)

Καπνώδης χαλαζίας (12 x 7 εκ)

Καπνώδης χαλαζίας με χλωρίτη (11,5 x 7,5 εκ)

Στα Θέρμα αγόρασα αυτούς τους χαλαζίες από έναν αγρότη ο οποίος βρίσκει διάφορα πετρώματα στα κτήματά του εν ώρα εργασίας. Ο χαλαζίας είναι ένα διοξείδιο του πυριτίου, σχεδόν χωρίς καμία άλλη πρόσμειξη και κρυσταλλώνεται στο εξαγωνικό σύστημα, με μια ή και τις δυο του άκρες σε σχήμα πολύπλευρης πυραμίδας. Στην οικογένειά του ανήκουν πάρα πολλές ημιπολύτιμες πέτρες, όπως ο αμέθυστος, ο καρνεόλης, ο κιτρίνης και ο αχάτης.

Κρύσταλλοι χαλαζία υπάρχουν σε όλο το κόσμο. Μερικά όμορφα δείγματα έχουν βρεθεί σε κάποια ηφαιστειογενή νησιά του Αιγαίου (σε αυτή την ανάρτηση υπάρχουν φωτογραφίες με χαλαζίες που βρήκα στη Λέσβο: http://stipsi-electra.blogspot.com/2010/01/170.html). Ένα χαρακτηριστικό είδος κρυστάλλου χαλαζία είναι ο καπνώδης χαλαζίας, που έχει πάρει το σκούρο φιμέ χρώμα του από δόσεις φυσικής ραδιενέργειας που έχει απορροφήσει μέσα στη γη. Η Σαμοθράκη φημίζεται για τους χαλαζίες αυτού του είδους.

Η λέξη "χαλαζίας" προέρχεται από την ελληνική "χάλαζα" που σημαίνει "χαλάζι", αφού πολλοί στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν στερεοποιημένο νερό. Τον εικοστό αιώνα ανακαλύφθηκε πως οι κρύσταλλοι του χαλαζία έχουν εκπληκτικές εφαρμογές στην επιστήμη. Πρίσματα, φακοί, μικροσκόπια, φασματόμετρα και μικροτσίπ των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατασκευάζονται από κρύσταλλο χαλαζία. Ωστόσο, αυτό που έκανε τους κρυστάλλους χαλαζία πασίγνωστους, είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες που πολλοί πιστεύουν ότι έχουν...

Μεγάλη η χάρη του...